Taliban bunuh 93 Komando AS

Dipetik daripada azzam.com

 
6 Disember, 2001.
Quetta: (IslamNews):   menteri  Hal Ehwal DAlam negara Afghanisan, memberitahu   betapa  tidak tepat dan berasas apabila  pasukan Amerika  yang berehat di pasir gurun, 220 batu jauhnya  daripada Kandahar boleh membuat dakwaan telah  merampas  banda itu.  Begitu juga  dengan kisah   seorang pemimpin  Pashtun  yang mendakwa sudah pun  merampas pangkalan perang di Kandahar , sebagai satu berita pualsu;. Dia menyebut betapa   media tempaqtan dan  antarabangsa hanya  menyebut satu gambaran sahaja, sedangkan kebenaranya   mendedahkan  bencana besar  yang menimpa   askar Amerika di  bumi Afghanisgtan.  Dalam beberapa operasi terbaru,  tenteraTaliban telah membunuh 93orang askar  Amerika di  sekitar Takhta Pul. lagipun sebuah helikopter  telah musnah dalam pertempuran itu.  Menteri itu menyebut  akan kesihatan  Mulla Akhtar Uthmani dan Komander  TEntera  Udara  TAliban,   Akhtar Mansoor.  Mengikut beliau TAliban masih  menguasai  Spin Boldak dan berita pengunduran  komander Taliban dari situ adalah  satu kepalsuan.
 
 
 
  ******************
 
 
Dalbandin  dan Jacobabad   Yang   Yerbau  Hamis Kerana mayat  Yang Mereput.
 
Jacbabad (KPI): Disebabkan  kekurangan kimia pengawaet mayat di jacaobabad dan Dalbandin,  yang diperlukan untuk  mengawet   mayat askar AS dan Britain,  udara  persekitaran   pankalan  udara  ini  sungguh tercemar  dan berbau  hamis  kerana  mayat manusia  yang semakin mereput.Menigkut  lapuran terbaru  daripada pejabat Swat,  pihak British dan Amerika   tidak senang hati dengan keadan itu  kerana  mereka tidak bersedia  menghantar  mayat tersebut ke   destinasi akhir di  negara mereka  untuk mengelakkan moral yang  merudum. Kerana itu mereka mencuba sedaya upaya mengawet setiap  mayat, tetapi  usaha itu  tidak akan  berjaya.   Ada lapuran mengatakan   beberapa   peti mayat (keranda)sudah  pun dikirimkan  ke kawasan itu. Sementara itu Amerika memang  berusaha  menyoraok jumlah kematian sebenarnya. Di  sebalik itu pula  keluarga  askar yang mati itu  masih tidak mengetahuinya dan sibuk dengan persiapan  menyambut Krismas  di   kampung halaman mereka.
 
 
************
 
Jihad Akan Diteruskan Walaupun Osama Mati Syahid- Al Qaeda.
 
 
Kuwait  (Al-Watan):  Al Qaeda telah  menyebutnya  sekali lagi  dengan tegas nya  betapa   perjuanan Jihad mereka akan dieruskan  tanpa henti, walaupun  Osama bin Laden mati  syahid.  Seorang lagi jelmaan Osama Laden akan  muncul untuk nmenruskan perjuangan itu   setiap kali  pemimpin mefreka  mati syahid. Sulaiman  Abu Gaith,  jurucakap Al-Qaida, berkata demikian dlam temubual   dengan akhbar  Kuwait,  Al-Watan, sambil mengutuk kerajaan Kuwait kerana  memansuhkan  kerakyatannya.  Dia terus menyerlahkan keazaman  untjuk  meneruskan perjuanan jihad  untuk menegakkan   ajaran Islam. Sebelum itu, Al-Qabbas News (Kuwait0  telah mengeluarkan berita  bahawa  Sulaiman  Abu Gahaith   telah  mendapat kecederaan dan  mati  diserang Amerika, tetapi Al-Watan News (Kuwait)  sudah pun memperakukan   kesihatan   beliau  daripada punca sahih Taliban.
 
Hits: