Gandingan Keganasan Israel dan Kedurjanaan AS Cetuskan Peristiwa 11 September
(How Israel Terrorism and American Treason Caused 9-11)

Keganasan Israel Terhadap Amerika
(Israeli Terrrorism Against America)

 Pada 1954, kerajaan Israel telah melancarkan satu operasi keganasan rahsia terhadap Amerika Syarikat yang diberi nama ‘Operation Suzannah’. Agenda operasi itu ialah membunuh rakyat Amerika dan memusnahkahn harta benda kepunyaan Amerika di Mesir. Rencana Israel ialah melakukan kerja maksiat itu dan meninggalkan bahan bukti palsu seolah-olah orang Mesir yang melakukannya dengan tujuan mendorong Amerika bertindak untuk turut berperang menentang Mesir dan berpihak kepada Israel. Agen upahan yahudi berjaya meletupkan beberapa pejabat pos dan perpustakaan Amerika di Kaherah dan Iskandariah. Yang masih menjadi sasaran agen upahan itu ialah sebuah pawagam Amerika yang bernama Metro-Goldeyn-Meyer. Dengan kuasa Allah, sebelum meledakkan tempat itu, tiba-tiba bom yang dibawa oleh agen itu telah meledak sendirian sebelum digunakan. Lantas, Mesir dan Amerika sedar akan rencana musibat itu dan kerja-kerja jijik dapat didedahkan dan dihentikan di tahap awal lagi. 

Dengan tertangkapnya agen israel tersebut, membolehkan dunia mengetahui muslihat Israel dan itulah menyebabkan menteri luar Israel, Pinhas Lavon, terpaksa meletakkan jawatannya. Keseluruhan episod itu kini dikenali sebagai ‘The Lavon Affair’ (Kemelut Lavon). Hari ini, media Amerika termasuk industri percetakannya menutup kisah kebajingan Israel terhadap kita dengan licik sekali. Majoriti rakyat Amerika tidak tahu-menahu akan kisah itu. Sebagai contoh, hanya secebis kisah ‘Lavon Affair’ ada dirakamkan dalam ‘Encarta Encyclopedia’ yang popular itu. Ada satu artikel mengenai BenGurion yang ditulis oleh seorang pro-Zionis, Bernard Rich. Penulis ini adalah satu contoh cara gerak geri media yang dipengaruhi Yahudi menguasai suasana. Ketika rakyat Amerika beranggapan mereka membaca Encyclopedia ataupun berita majalah yang diaggap bebas, selalunya mereka membaca kisah yang ditulis begitu songsang oleh penulis yang taksub dengan pergerakan Yahudi Zionis.

....”Ben Gurion kembali semula ke gelanggang politik pada 1955, untuk menggantikan Pinhas Lavon sebagai Menteri Pertahanan, selepas meletakkan jawatannya itu ekoran terdedahnya usaha mensabotaj hubungan antara Mesir dengan Barat (25).

Bayangkan bagaimana artikel itu hanya menyatakan; ‘satu usaha mensabotaj hubungan antara Mesir dengan barat”. Apakah makna kenyataan demikian? “Mensabotaj hubungan” mungkin membawa maksud bahawa Israel telah melepaskan beberapa perkataan keras mengenai Mesir dan Amerika menyokong setiap pihak yang bermusuh itu. Muslihat yang sengaja digunakan dalam artikel ini oleh penulis yahudi adalah satu contoh bagaimana tipuhelah digunakan berkali-kali dalam media massa.

Rakaman di Encarta itu seharusnya ditulis demikian:

....yang dipaksa meletakkan jawatannya selepas Israel ditangkap melakukan keganasan mengebom hartabenda Amerika Syarikat dengan tujuan melakukan keganasan untuk mendorong Amerika berperang dengan musuh Israel.” 

Saya yakin betapa sembilan puluh peratus pembaca yagn membaca tulisan ini belum pernah membaca kisah itu. Seandainya anda masih mempunyai keraguan bahawa Israel telah melakukan kerja keganasan itu terhadap Amerika di Mesir, ada satu petikan daripada sebuah artikel terbaru yang muncul dalam sebuah majalah Yahudi “Moment”, yang ditulis oleh Samuel Kanz dan bertujuan untuk pengetahuan segelintir pembaca Yahudi. Ia ditulis lebih menyerlah, sambil mengenepikan perkataan yang ada unsur provokasi seperti keganasan, kerana perkataan itu digunakan oleh Israel hanya apabila ada orang Palestin mengebom perpustakaan dan pawagam.

“....Dan kegagalan itu adalah sama lumrahnya segala kejayaan yang menakjubkan. Pada pertengahan ‘50an, A’man ( Jabatan Pertahanan Yahudi) telah menanggung satu kegagalan yang serius yang melibatkan “Operasi Suzannah” ketika agen israel memprovokasi Yahudi di Mesir untuk menyerang sasaran kepunyaan Amerika dan Britain dan membakar semangan anti-barat. Ramai orang Yahudi yang ditangkap, dan ada yang telah dihukum mati. Operasi yang kecundang itu merupakan satu keaiban besar kepada kerajaan pimpinan Perdana Menteri David Ben-Gurion dan menteri pertahanan Pinhas Lavon (26).

Menerusi ‘Lavon Affair’ kita mengetahui betapa sahabat paling akrab kita di Timur Tengah, ‘ISRAEL’ membalas budi baik Amerika Syarikat kerana sokongan kewangan yang tidak bersyarat dan bantuan ketenteraan yang hebat dengan melakukan keganasan terhadap kita! Fikirkan fakta yang menyebut bagaimana kebanyakan rakyat Amerika tidak pernah mengetahui hal ehwal keganasan Israel ini ketika menyerang kita.

Kalaulah kerajaan Mesir yang melakukan segala kerja keganasan terhadap Amerika, kita sudah lama secara yang sepatutnya menganggap segala tindakan itu sebagai tindakan berperang. Kesannya memungkinkan kita menyerang Mesir dengan serta merta, seperti mana kita bertindak terhadap Afghanistan. Bagaimana pula dengan pihak media massa? Tentulah mereka ghairah mahukan serangan itu dilakukan seperti mana mereka begitu ghairah mendesak Amerika menyerang Afghanistan. Malahan, kita menyerang Afghanistan berasaskan alasan yang rapuh berbanding kemungkinan kita mahu menyerang Israel. Tidak ada satu bahan bukti yang menunjukkan Afghanistan pernah meluluskan ataupun mengetahui sesuatu yang berkaitan serangan terhadap Pusat Dagangan Dunia Tetapi dalam kisah yang berkaitan ‘The Lavon Affair’ kerajaan Israel telah melakukan satu perbuatan berunsur berperang terhadap Amerika Syarikat. Kita tidakpun mengebom Tel Aviv sebagai serang balas. Tidak pula kita putuskan hubungan diplomatik. Malahan, kita tidakpun menghentikan saluran berbilion dollar sumbangan kewangan dan bantuan ketenteraan!

Sesiapa sahaja antara pegawai tinggi Amerika yang berkemungkinan memberikan bantuan kepada Jepun selepas serangan Pearl Harbour mungkin didakwa sebagai seorang penderhaka terhadap negaranya – Amerika Syarikat. 

Biarlah saya berterus terang di sini. Pegawai kerajaan Amerika yang terus menyokong Israel selepas negara itu melakukan kerja-kerja keganasan terhadap rakyat Amerika Syarikat – sudah jelas melakukan jenayah penderhakaan terhadap negara kita. 

Mengikut ‘The Lavon Affair’ dan ekoran serangan ganas Israel terhadap kita, seandainya pemimpin Amerika menghentikan segala kerja-kerja penderhakaan membantu Israel, sudah tentu tidak ada lagi sebarang tindakan keganasan terhadap kita seperti serangan ngeri Pusat Dagangan Dunia dan Pentagon.

Serangan ganas Israel terhadap USS Liberty
(Israel’s terrorist attack on the USS Liberty)

Pada 1967, ketika meledak apa yang disebut ‘The Six Day War’ (Peperangan Enam Hari). Israel telah melancarkan satu serangan ganas yang menjijikkan terhadap Amerika Syarikat. Pada Jun 8, Israel telah menggunakan pesawat juang yang tidak bertanda dan bot torpedo yang tidak bertanda untuk melancarkan serangan bertubi-tubi selama satu setengah jam terhadap kapal laut USS Liberty, mengakibatkan kehilangan 34 nyawa dan mencederakan 171 orang askar. Mula-mula askar Israel telah menyerang menara semboyan Liberty dalam satu usaha menyekat armada Sixth Fleet daripada mengesan bahawa serangan bajingan itu dilaksanakan oleh Israel. Setelah pesawat juang yang tidak bertanda menyerang kapal itu dengan menggugurkan bom bertalu-talu, Israel kemudiannya menghantar bot torpedo untuk menyudahkan serangan mereka. Malahan mereka telah menyerang dengan menggunakan mesingan rakit pelampung yang membawa anak kapal yang terapung di laut untuk menentukan tidak ada saksi yang mampu terselamat yang mungkin mendedahkan kerja sialan mereka. 

Rencan sial Israel itu kecundang hanya disebabkan keperwiraan dan kepintaran kepten kapal dan anak buahnya mengemudikan USS Liberty. Mereka berjaya menentukan kapal itu tetap terapung dan berusaha sedaya upaya menghubungi pasukan lain dalam armada mereka memberitahu bahawa Israel, dan bukannya Mesir, yang telah menyerang kapal mereka. 

Apabila menyedari rencana sial mereka sudah dikesan, Israel mengundukan pasukan serangan mereka dan mendakwa betapa serangan itu adalah satu kisah tersilap identiti. Mereka mendakwa pula bahawa mereka sangkakan USS Liberti itu sebagai sebuah kapal kepunyaan Mesir.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat ketika itu, Dean Rusk, dan Pengerusi Ketua Turus Tentera, Admiral Thomas Moorer, bersekutu menyatakan bahawa serangan itu bukannya satu kesilapan yang tidak disengajakan, kerana Israel memang sengaja menyerang USS Liberty. Sebagai contoh, apabila angin tenang ketika itu, sudah tentu bendera Amerika yang besar yang terpasang di USS Liberty jelas dipandang. Begitu juga dengan tanda pengenalan dan nombor yang besar terpampang di kepala kapal. Pesawat pejuang Israel telah berlegar di angkasa berkali-kali sebelum mereka menyerang. Mereka terbang rendah dan dekat sehingga kelihatan juruterbang melambai-lambai tangan ketika mereka lalu berdekatan kapal itu. Seperti juga kisah Lavon Affair, Israel telah merancang membebankan musuh mereka, Mesir, dengan tindakan berperang. Pada kali ini, hanya keberanian dan kepintaran pegawai dan awak-awak Liberty yang berjaya menyekat kemajuan kerja sialan Israel itu.

Media Amerika yang dikuasai oleh Yahudi tidakpun naik marah dengan serangan Isael itu. Sebaliknya mereka mudah menerima alasan yang diketengahkan oleh Isarael. Walaupun ketua setiausaha negara dan pengerusi ketua turus tentera Amerika telah bersama-sama menyatakan keyakinan mereka bahawa Israel yang melakukan kerja sialan itu, kumpulan pelobi yahudi ‘The Jewish Lobby’ berjaya menyekat usaha menubuhkan satu siasatan Kongres untuk menyoal siasat serangan itu. Sebagai perbandingan, ada sebuah kapal yang seangktan dengan USS Liberty yang bernama USS Pueblo, telah ditahan oleh Korea Utara pada tahun berikutnya (1968) dengan mengalami kehilangan satu nyawa, namun dalam masa satu tahun Kongres telah membuka satu majlis soal-siasat secara formal mengenai serangan itu. Sehingga kini, masih belum ada sebarang siasatan yang formal terhadap USS Liberty. Pegawai Pemerintah Liberty, Captain William McGonagle, telah dianugerahkan pingat kehormatan Amerika yang paling tinggi – ‘the Congressional Medal of Honour’ - kerana mengenangkan keberaniannya ketika Israel menyerang kapal. Tetapi, penganugerahan itu dibuat secara senyap-senyap di kawasan Tentera Laut dan bukannya di Rumah Putih sebagai kelazimannya. Ini merupakan satu langkah tidak mahu mengecewakan musuh yang telah membunuh 34 orang anggota kapalnya dan mencederakan beliau bersama 174 lagi askar Amerika yang bertugas di atas kapal Liberty!

Bagaimanakah gelagat pemimpin politik Amerika sebaik sahaja mengetahui tindakan biadab Israel memerangi kita? Pernahkah Amerika menyerang Tel Aviv dengan bom berangkai seperti yang dilakukannya ke atas Kabul, di Afghanistan? Tidak... kerajaan Amerika yang dikuasai oleh Israel bersekongkolan dengan media yang dikawal oleh Yahudi telah melakukan satu perbuatan penderhakaan terhadap Amerika denganmenyungkup kisah sebenar serangan ganas itu, dan terus menghantarkan berbilion wang kepunyaan penyumbang cukai pendapatan Amerika ke Israel dalam bentuk bantuan ketenteraan dan bantuan kewangan. 

Sekali lagi, saya ulang kembali contoh Pearl Harbour. Seseorang pegawai kerajaan Amerika yang telah memberikan bantuan ataupun bermesra dengan Jepun selepas serangan pada 1941 tentu telah didakwa sebagai penderhaka kepada Amerika Syarikat. Dengan ini saya merakamkan tuduhan bahawasanya pegawai kerajaan Amerika yang bersubahat dengan Angkatan Pelobi Yahudi dan pihak media Amerika dalam meneruskan usaha menyokong Israel selepas Israel menyerang USS Liberty - adalah pengkhianat negara yang memusuhi Amerika Syarikat!

Seandainya, ekoran serangan Israel terhadap USS Liberty itu, kita telah menghentikan segala sikap menderhaka secara menyokong negara pengganas Israel; sudah pasti kita tidak menanggung segala keganasan yang tercetus pada September 11, 2001.

Bersambung ke

Terjemahan oleh SPAR - 07.12.01

Hits: