Petronas Ambilalih  Litar Sepang F-1

(Petronas takes over  the Sepang  F1 Circuit)

 

 

Menanggung bebanan hutang  mestinya tidak merupakan keinginan   Petronas. Tetapi syarikat  minyak kerajaan ini  kini terpaksa mengambil-alih  beberapa projek  yang tidak mampu membayar hutang bertapuk yang telah diredahnya. Ia membina Putra Jaya, menaja pemandu F-1dan kereta lumba dan  kereta lumba  ralli, kejohanan World Champion Grandprix, membayar gaji guru-guru,  membayar  segala kerja  menonjolkan   imej  kerajaan bukan  secara berapa  bagusnya kita ini, tetapi bagaimana  kita hidup membazir selalu. Bukanlah menjadi satu kejutan  lagi kalau Petronas  mengambil-alih Litar Sepang F-1 daripada  syarikat kerajaan  MAHB (Malaysian Airports Berhad)  MAHB memberikan alasannya kenapa:  Ia memberikan Petronas “kepentingan strategi dan sinergi”  di mana  dengan  pendapatan  jualan minyak  ia boleh membazirkannya   pada sukan bermotor, menaja  giliran perlumbaan F-1 di Malaysia dan menjadi  penaja bersama pasukan Sauber F-1.

 

MAHB menguruskan lapangan terbang. Kini  ia baru sedar kenapa ia tidak seharusnya  menguruskan  perlumbaan kereta ataupun litar lumba-kereta. Tetapi, perkara itu sepatutnya disedari lebih awal dulu sebelum membuat litar lumba itu. Itulah bahananya apabila dibelanjakan RM500 juta  untuk Litar Sepang. Tidak ada  yang begitu bongok mahu membeli satu struktur  gajah-putih yang tidak mendatangkan faedah, kecuali Petronas. Itulah yang disebutnya Petronas mempunyai “kepentingan strategi dan sinergi”. Kerana itu  merupakan satu tawaran yang tidak boleh ditolak  tepi. Tetapi, kalau kita celikkan mata dan melihat apa yang ada tertulis kita akan dapati bahawasanya MAHB sudah muflis, sedangkan Petronas belum lagi.  Takkan boleh dibiarkan Petronas begitu saja? Maka disogokkan Litar  Sepang F-1  untuk memudahkan Petronas lebih cepat menjadi bankrap.

 

 

Litar Sepang F-1seprti juga banyak lagi projek yang sudahpun menjerumuskan negara ini ke kancah kemuflisan adalah cetusan rasa otak bergeliga seorang Perdana Menteri,  Mahathir Mohammad,  namanya.. Apa yang diminatinya dia dapat melaksanakannya. Semua ini dipermudahkan oleh  Petronas yang DIA sahaja yang menguruskan arah tuju   kewangannya (parlimen pun tidak berkuasa – penterjemah) sehingga tercetus satu ketaksuban Malaysia tidak boleh menjadi sebuah negara hebat kalau duit banyak yang ada tidak dirembat. Kini kita diberitahu dan Mahathir sebagai  menteri kewangannya  telah menyerang  sesiapa yang tidak percaya bahawa Malaysia masih banyak menyimpan  wang simpanannya – begitu  banyak  wang Malaysia  yang diperuntukkan untuk dibelanja sehingga menteri terpaksa memulangkannya semula kerana kesuntukan  masa. Apabila MAHB menolak Litar Sepang  kepada Petronas, ia membolehkan Petronas  memperolehi bebanan hutang yang MAHB tidak berupaya  memikulnya.  Lagipun, beberapa ratus juta dollar diperlukan  untuk mengekalkan hak menaja kejuaraan F-1, sedangkan MAHB tidakpun mempunyai dana itu. Kerajaan pun tidak mempunyai dana sebanyak itu. Tetapi Petronas mempunyai dana yang diperlukan, dengan harapan  ada banyak  lagi kejohanan  perlumbaan lain yang boleh di taja di situ.

 

Sebagai  menteri kewangan, Mahathir mesti sudah sedar kini betapa  orang yang mendahuluinya, Insan Yang Namanya Tidak Boleh Disebut-sebut, telah merencana  agar cucu-cicit kita nanti  akan membayar segala hutang piutang  hasil  kerakusannya. Tetapi si barua ini tidak boleh disentuh. Dilema  beliau adalah satu kelas dengan dilema Hamid Karzai (Afghanistan)  dengan Amerika Syarikat: dia enggan membenarkan Mullah Omar dibawa keluar  ke Amerika Syarikat seperti yang dikehendaki  oleh Washington. Demikianlah,  seorang  “doktor yang baik” tidak boleh membiarkan seorang “pakar kewangan”  ditangkap dan ditahan  tanpa menjejaskan kedudukan si doktor haprak itu tadi. Sistem perbankan  memang mempunyai banyak simpanan dana, kerana pinjaman diberikan kepada  peminjam yang menunjukkan   jaminan kerajaan pusat, dan dengan cagaran  yang relevan. Ataupun kalau ada arahan supaya  kumpulan yang hampir muflis diberikan pinjaman berbilion banyaknya. Tetapi kumpulan semacam itu pun sudah semakin kurang, sekarang.

 

 

Kini, Malaysia berada di bibir jurang kemuflisan. Fenomena ini sengaja dilengahkan dengan segala gelagat menggembar-gemburkan  sikap kejujuran   dan simpanan wang  yang banyak  yang membuatkan negara  lain boleh naik juling. Inilah yang amat  jauh  berbeza daripada hakikatnya. Sistem pemerintahan negara sudah tidak wujud, dan menteri  bermula  dari perdana menteri  hingga  menteri bawahan yang paling haprak sekali,  terus mengugut dan mengancam  untuk  membina  mahligai di kayangan. Inilah dunia fantasi Darulboleh, sikap Petronas membeli Litar Sepang F-1 dianggap sama relevan dengan angan-angan akan muncul seorang pemenang  Nobel Prize  daripada Malaysia menjelang 2020.  Jauh panggang dari api. Tetapi  akhbar yang ada  memerlukan berita untuk mengisi ruang yang kosong. Kerajaan tidak boleh dilihat sebagai  bongok dan tongong  atau  kelihatan  diuruskan oleh   musibat haprak, walaupun itulah  kenyataan sebenarnya.  Kerana itu disiarkan satu  berita opera bagaimana Petronas sedang berbincang untuk membeli Sepang F-1  daripada MAHB yang amat liat untuk melepaskannya. Oleh kerana  Lebuh raya  Utara Selatan, sedang mengalami kerugian juga,  tidak hairanlah kalau  lebuh raya itu juga akan memberikan Petronas “kepentingan strategi dan sinergi” yang dikatakan amat diperlukan oleh Petronas.

 

Tamat. 

MGG.Pillai  pillai@mgg.pc.my

 

Hits: