Siapakah Yang Serang  Amerika ?

(Who Attacked  The  USA?)

News Embargo After  Israeli Link Leak

Oleh:  David  Stern (Intel) Canada.  27/11/01.

 

 

Stern-Intel (Canada) -  Satu sumber risikan tentera  As telah mendedahkan  maklumat  lanjut   mengenai satu memo risikan  dalaman  yang menunjukkan  pembabitan  agensi perkhidmatan  risikan Israeli, Mossad,  terbabit  dengan  serangan  terhadap   Pusat Dagang Dunia  dan  Pentagon. Sumber risikan ini, yang tidak mahu nama beliau  didedahkan, telah memperakukan  wujudnya  memo  risikan Amerika itu yang sudah pun berlegar-legar sejak empat minggu  memberi maklumat yang   mendedahkan bahaya  satu operasi  rahsia  Israel  di bumi Amerika Syarikat. Tujuan  operasi itu  ialah untuk  mencetuskan  satu kebangkitan kebencian  masyarakat Amerika  terhadap   Arab Palestin   yang memudahkan  usaha Israel   melancarkan  satu  operasi ketenteraan secara besar-besaran  terhadap  Arab Palestin.

 

Serangan   11 September  itu  digambarkan oleh  mereka yang pakar sebagai satu operasi yang begitu  canggih  dan tidak  mungkin dapat dilakukan oleh  satu kumpulan pengganas  secara bersendirian.

 

Jika didapati sahih, berita pembabitan   Israel dalam serangan As itu  akan diterima oleh  pakar risikan sebagai sesuatu  yang tidak mengejutkan.  Kerajaan Israel memang  mempunyai satu sejarah hitam yang panjang dalam kerja-kerja sialan terhadap  sasarannya di negara barat termasuk  pengboman  King David Hotel,  USS Liberty,  pembunuhan  seorang  diplomat PBB   berbangsa Scandanavia, dan  kerja-kerja  espionaj  terhadap AS  dalam kes Jonathan Pollard.

 

Pada  hari Rabu, jabatan negara AS  telah mengeluarkan satu amaran kepada  para pegawainya  agar menghentikan pembocoran maklumat  mengenai siasatan itu  yang dikatakannya  dilakukan setiap hari  sejak berlakunya  serangan  ngeri  itu.

 

 

Tamat.

Hits: